China, Cambodja & Vietnam

Killing cave’s

Ik kan wel schrijven over de leuke mensen die we bij angkor achter lieten, de boot tocht van 10 uur die officieel 4 uur zou duren, de boot tocht die door geweldig mooi rural cambodia ging, dat we een scooter hebben gehuurd en per ongeluk over een slang heen zijn gereden…

Dat valt allemaal in het niet bij wat we vandaag hebben ervaren. Iedereen weet dat de oorlog hier niet maar relatief kort geleden is maar vandaag werden we echt met de neus op de feiten gedrukt.

In het vlakke cambodja zijn enkele heuvels, we bezoeken er vandaag een met enkele grotten. We lopen samen met onze gids naar boven en arriveren bij een tempel met prachtig uitzicht over rijstvelden onder ons. Deze tempel was in de tijd van de rode khmer een gevangenis. Alle gevangenen werden hier gescheiden. de arme ‘ domme’ mensen moesten beneden werken op het land ‘killing fields’ en de geschoolde mensen werden afgevoerd naar de bovenkant van de grotten even verderop.

We dalen af in een grot van ongeveer 30 meter diep als we onderaan staan word een gat zichtbaar, ver boven ons. Onze gids begint te vertellen, mannen kregen bovenaan een lange spijker in het hoofd geslagen en werden zonder pardon naar beneden geduwd, voor vrouwen geld hetzelfde alleen als zijn zwanger waren werden de buiken nog kapot gesneden. De kinderen werder even verderop vermoord en in een andere grot geduwd. Er was een trap uit maar daar stonden soldaten die je neer schoten mocht je nog half leven en proberen weg te komen.

We staan sprakeloos onder in de grot waar 10 duizend mensen de dood vonden. Het enige wat je nu kunt doen is wierook aan steken bij het grote boedha beeld wat er nu staat, diep ademhalen bij de twee monumenten die bestaan uit twee glazen tempels gevuld met schedels en wat geld achter laten voor de dappere man die het rode khmer regime overleefde en alleen is begonnen met het opruimen van alle lijken om ze een respectvolle laatste rustplaats te geven.

Het is zo hypocriet eigenlijk dat je daar naar beneden loopt, rond kijkt, het tot je neemt en dat je gewoon, heel gewoon en rustig weer de trap naar buiten neemt en je weer verder gaat met je leven. Terwijl daar gewoon zonder reden 10 duizend mensen de dood vonden……

2 Comments »

 • Comment by Fen — July 20, 2008 @ 10:20 pm

  Verschrikkelijk… ik kan me voorstellen dat je dan veel meer wilt doen dan alleen maar weer de trap omhoog nemen… Dat dit bestaat he?!
  Veel liefs, ook voor Jan, Fenje

 • Comment by Miranda — July 21, 2008 @ 7:24 pm

  Hai Riek & Jan,

  Heb jullie reis bij gelezen, wilde eigenlijk een vrolijk verhaal beginnen over de zomerfeesten, maar na je laatste verhaal ben ik die even kwijt, wat verschikkelijk!

  Hier alles goed,
  Liefs Miranda

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment