China, Cambodja & Vietnam

33 uur in de trein

3 dagen geleden vertrokken we vanuit Saigon met de trein naar het noorden. Saigon heeft minder indruk gemaakt als ik had gedacht. Voornamelijk wil iedereen je afzetten en moet je constant op je spullen letten. Niemand spreekt engels als het hun zo uitkomt, waardoor we een busticket hebben moeten boeken naar de tunnels van de vietcong via een hotel ipv lokal bus. Dit bleek een tour te zijn ipv alleen een busticket en zaten we opgescheept met een gids die toeristen arrogant vind, de reisgidsen allemaal bulshit en die een verhaal verteld over de oorlog waarin hij de held is, met john mccain heeft gevochten, hij de laatste vlag van de usa naar beneden heeft gehaald en hij nooit iemand heeft gedood enz. De tunnels waren voornamelijk een grote lading met blanken die zich in de tunnels wurmen… ik krijg daar niet echt een gevoel bij. Wat ik erg jammer vind, vooral omdat je in Cambodja echt dichtbij de geschiedenis kwam te staan. Hier voelt het weg gestopt, we doen gewoon net alsof er niet gevochten is voor 10 jaar…

We maken een tussenstop na 4 uur trein. We gaan naar inmense zandduinen aan de kust. Fantastische gevormde duinen, groot wijd. Je voelt je echt midden in de sahara,je ziet alleen maar zand. natuurlijk gaan we sleetje rijden van de zand bergen af…

Dan pakken we de trein die ons naar Hanoi brengt. 29 uur later zijn we op de plaats van bestemming. Er zitten alleen veitnamezen in de trein. Ik voel me een beetje gediscrimineerd want als ik aan de verkoper van drinken en eten vraag of ik wat mag kopen, word ik volledig genegeerd, terwijl hij alle vietnamezen wel helpt. De tweede keer word ik gewoon weg gewuifd… Ik blijf stug volhouden want ik heb ook trek en ik moet nog meer als een dag in de trein. Ik voer een gesprek met mijn buurman en kom er achter dat het 15.000 dong kost, dus ik geef de verkoop man 15.000 dong en maak het gebaar ‘ ik’  ‘eet’  nou zowaar… ik krijg noodles. Duurt een paar uur maar dan heb je ook wat.
Verder heb ik na de treinreis eigenlijk voor het eerst goed bijgeslapen… heerlijk, hebben we fantastische landschappen voorbij zien trekken en de tijd gehad om eens boeken te lezen.

2 Comments »

 • Comment by Ro — August 7, 2008 @ 7:33 am

  heey meis! ik check elke dag de website van jou en jan en vindt het supergaaf om te lezen wat jullie allemaal doen en zien!!
  Ik heb het idee dat jullie al gauw weer terugkomen maar volgens mij valt dat wel mee aangezien jullie de olympische spelen ook nog moeten meemaken, dus tot die tijd superveel plezier en succes!! x ro

 • Comment by Lizzy — August 7, 2008 @ 9:04 am

  Hahah wat een verhalen weer! echt geweldig.
  Ik wist niet dat die vietnamese zo anti toeristen waren, echt irritant! Wel super stoer dat jullie gewoon volhouden totdat je wel geholpen wordt! That’s the spirit.
  Veel plezier en succes daar
  Kuss

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment