China, Cambodja & Vietnam

China de c staat voor communicatie.

 

Ik wilde eigenlijk mijn hele verhaal in chinese tekens typen om te laten zien hoe onmogelijk het is om zonder communicatie te functioneren, maar…. ik kreeg niet duidelijk aan de mensen van het internet cafe wat ik wilde.

China is echt geweldig. Eergisteren geland op shenzhen airport en dan begint gelijk al de moeilijkheid want hier spreken nog minder mensen engels als in vietnam. Met alleen de naam en adres van het hotel kom je niet zo ver, want ze begrijpen de engelse tekens niet. Mmm aanwijzen op de kaart helpt ook niet want ook daar staan geen chineze tekens op. Ik ben helemaal blij dat mijn boekje ‘ hoe en wat’ in het chinees binnen hand bereik in mijn tas zit. Daarmee maak ik duidelijk dat we naar het hotel bellen en dat zij dan de weg kunnen uitleggen. Goed en wel om 12 uur snachts zijn we in het hotel.

Dan de volgende dag willen we een vlieg/trein ticket naar beijing regelen. Eerst wil ik bellen met beijing om te kijken of we een dag extra kunnen blijven, vind maar eens een telefoon en leg maar eens uit wat je wilt als je echt met niemand kunt communiceren. Ik ga op pad met een kaart van shenzhen, een taalgidsje en een chinees kaartje van het hotel waar de hotel dame op heeft geschreven wat ik wil, tenminste dat denk ik, want ook dat is in het chinees. Ik vind geen telefoon. We besluiten om dus maar gewoon braaf de 18de te vliegen. Maar dan een ticket, bij de eerste 3 reiswinkels/ hotels kan niemand ons helpen, ze snappen wat we willen uit ons taalboekje, maar dan is het te moeilijk om te communiceren over dingen die er niet in staan.  en dan komt een reddende engel op ons pad. Een chinees die echt waar engels kan. Na 2 uur in zijn hotel hebben we 2 tickets richting beijing.

Dit betekend dat we een extra dag in shenzhen hebben, en wat ga je daar dan doen. Wel shenzhen staat bekend om zijn vreemde themaparken. Splendid china, hier is china nagebouwd, wonders of the world ja de wereld wonderen. Wij kiezen er een uit wat ons we interesant lijkt, MINSK WORLD.
MINKS WORLD is een thema park wat bestaat uit een vliegdekschip, een heus vliegdekschip met vliegtuigen en al.

Maar waarom china nu zo geweldig is, is dat de mensen hier zo ontzettend vriendelijk zijn. Iedereen is nieuwschierig. Ik heb net een half uur met mijn buur jongen in het internet cafe zitten praten, naja stilzwijgend, hij wijst in mijn boekje en ik antwoord weer door iets anders aan te wijzen. Mensen in het restaurant willen allemaal weten waar we vandaan komen, hoe we heten. In Minsk world wild er zelfs een jongen met ons op de foto. En nu gaat dat wat ver, maar ik ben geinteresseerd in hun en zijn in ons en dat is gewoon erg leuk. Dan krijg je een klik met die mensen en als je ze dan op straat nog eens tegen komt dan lachen ze ook. En ze willen je helpen, ookal verstaan ze je niet en hebben ze geen idee wat je wilt ze willen je wel helpen.

En iedereen is wild van de olympische spelen, er schallen alleen maar leidjes over de olympics op de radio, overal is tv met de os en iedereen vind het gaaf dat we richting beijing gaan.

We hebben er zin in!!

4 Comments »

 • Comment by Yvonne — August 17, 2008 @ 9:46 pm

  Hoi Rieke,
  Gelukkig, je enthousiasme voor het volk is er weer. Prachtig, die communicatie met het boekje ertussen. Leuke foto’s, zeker die van dat koppie in dat vliegtuig.
  Heel veel plezier in dit laatste deel van jullie reis,

  Yvonne

 • Comment by Janny Houweling — August 17, 2008 @ 10:28 pm

  Hoi Rieke en Jan,
  We volgen trouw je reisverhalen en nu is het bijna zover dat je bij de Olympische Spelen zit.
  Ik begrijp dat je er zin in hebt. In Nederland volgen we het ook graag en kijken veel. Prachtige beelden en een goed georganiseerde spelen, alleen de mensenrechten?!
  Ook de Nederlanders moeten wat beter presteren, gaan jullie daar nu voor zorgen?
  Geniet er samen nog van en als je thuis komt staat er een gele Punto klaar en dan wordt het werken!
  Groeten uit Utrecht,
  Anton en Janny.

 • Comment by Lizzy — August 18, 2008 @ 8:42 am

  Klinkt allemaal weer helemaal super!
  Gelukkig hebben jullie geen last gehad van het noodweer, buiten het feit dat jullie terug moesten naar Hanoi.
  Fijn om te horen dat ze in china wel behulpzaam en geintreseerd zijn, dat maakt het voor je gevoel al een stuk relaxedter (en de taal: tja daar kun je ook echt geen kaas van maken hahaha)
  Heel veel plezier bij de OS! Geniet ervan
  Kusss

 • Comment by Cristopher Ehigiator — April 6, 2012 @ 1:18 am

  Ik waardeer deze info, denk ik wat meer dan doen met mijn vakantiedagen en dit helpt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment